Вековните секвои до Кюстендил

Тези уникални, иглолистни дървета впечатляват с внушителните си размери и красивата си осанка. И макар да не са родом от България, а от далечна Калифорния, те се вписват идеално в природната среда на местността „Ючбунар“, в района на кюстендилското село Богослов, където се намира единствената в България гора от секвои.

Първите три дървета са посадени през 1890 година, като семената им са донесени от планината Сиера Невада в Калифорния от моряк. По-късно лесничеи засаждат още 100 секвои и така се образува днешната гора. Високи са около 30 метра, а стволът на най-голямата от тях е приблизително 9 метра. Това са и най-старите секвои в България, а възрастта им е над 130 години. Този вид са най-големият жив организъм.

Как се стига до тях?

Много лесно с навигация от тук: https://goo.gl/maps/tHyg4QuitryZQzQX8

Кога е подходящо за посещения?

Предполагам, че през всички сезони е приятно и красиво.

Ние бяхме там в края на ноември. По това време на годината златната есен и сутрешните мъгли придават загадъчност и мистика на целия пейзаж. Земята под дърветата е покрита с дебел и мек килим от пожълтели иглички. През седмицата е много спокойно и почти няма туристи. Точно преди да си тръгнем, гората се огласи от детска глъч на тичащи към гигантските секвои малчугани, водени от своите учители. За миг си помислих „Добре, че си тръгваме“, но после видях, може би най-вълнуващото и мило нещо, което децата сътвориха. Съвсем спонтанно се хванаха за ръчички и направиха голям кръг около стволовете на трите дървета и започнаха да ги прегръщат. Радваха се и се възхищаваха от сърце.

Посещението на тази природна забележителност може да се съчетае с разходка и разглеждане на гр. Кюстендил. Не пропускайте художествената галерия, където ще се насладите на оригиналните творби на Владимир Димитров – Майстора, а защо да не си подарите и СПА уикенд или ден. Градът предлага идеални условия за това.

Вашият коментар