Любимо място на северното черноморие

Днес ще ви разкажа за едно тайнствено място по северното черноморие – Шабла и по специално почивната база на Министерски съвет. Със своето наистина уникално местоположение и девствена природа, съхранена през годините, това за нас е едно от най-красивите кътчета по българското черноморие.

Централният вход на Добруджански двор

Попаднахме там преди няколко години по препоръка на наш приятел. Разбрахме, че освен министри и депутати, могат да почиват и обикновени хора като нас. Единственото условие е да предоставиш лична информация и да бъдеш проверен от НСО (Националната служба за охрана), дни преди да те допуснат.

Централният вход на Добруджански двор

За мястото

Веднъж прекрачили прага на правителствената резиденция, попаднахме в друго време и друг свят. Времето е някъде 30те години на миналия век по отношение на т. нар. „Добруджански двор“, проектиран по подобие на Йовковия роман „Чифликът край границата“, който двор, всъщност е основната част на резиденцията. Представлява площадка с типичните за Добруджанския двор лоза, бръшлян, чимшир, голям, стар орех и смокиня. Около него са разположени 6 стаи тип къщички, всяка с балкон или веранда и с излаз към въпросния двор. По отношение на интериора се пренасяме 80те години на миналия век – късен соц с елементи на хай лайф живот.

Балконите на три от стаите

Но защо е толкова тайнствено?

Първо достъпът до скоро е бил само за избрани и е строго контролиран и охраняван от НСО дори и сега. Второ комплексът предлага възможност за пълно уединение, защото на площ от около 500 хектара са разположени само две вили и 6 стаи за гости. Тази площ обхваща защитени територии, включващи две крайбрежни езера – Езерец и Шабла, отделени от морето с широка пясъчна ивица. Езерата са свързани помежду си с изкуствен канал и са включени в списъка на орнитологично важните места в Европа. Друга част от територията е заета с гъста гора. През нея минават няколко алеи, свързващи „Добруджански двор“ с двете вили, които са разположени на брега на морето. Разхождайки се по алеите може да срещнете диви животни и птици.

Един ден, отивайки да посрещнем изгрева на Джулая морнинг, пътя ни пресече много красива кошута, а по-късно голям, сив заек подскачаше между дивата растителност на пясъчните дюни. Всяка сутрин пред терасата ни се разхождаше красив фазан и ни будеше със странните си звуци. Тишината и спокойствието тук са поразяващи, само птичи песни и чуруликания се носят във въздуха.

Залез над Шабленското езеро

Обслужване и храна

Някои от вас сигурно помнят, други още не са били родени тогава, но по време на комунизма единственият тур оператор в държавата беше „Балкантурист“. Те имаха или са имали (не знам какво време да използвам за себе си), школа, която обучава персонала, работещ в сферата на туризма. Обслужването по ресторантите е било на такова високо ниво, каквото рядко може да се види днес в България. Е, именно такова е обслужването в ресторанта на резиденцията, същият стил и маниери от школата на „Балкантурист“. Дори правилата за заявка на дневно меню от предния ден са запазени. На един лист с примерно меню отбелязваш какво си избираш за закуска, обяд и вечеря и в колко часа искаш да ти сервират.

Храната освен, че е винаги прясна и много вкусно приготвена, се оказва и доста по-евтина от повечето черноморски курорти. Един от специалитетите е рибената супа, която се приготвя от 5-6 вида риба и се поднася с вълшебен сос от различни зеленчуци и подправки. Ммм просто прекрасна!

Разбира се разнообразието от прясна риба е голямо, даже може сами да си я хванете. На мен много ми допадат и простите готвени манджички, съобразени със сезонните зеленчуци. Точно като в моето детство. А селекцията от вина и ракии от избата на Евксиноград са чудесно допълнение на кулинарната картинка.

Активности

1. Плажуване, (ако може да се нарече активност). 😊

Една от най-красивите и обширни плажни ивици в България е именно тук. Като се има предвид малкото хора, които могат едновременно да пребивават в резиденцията, (на плажа има разположени само 6 двойки шезлонги с чадър) на ваше разположение е целият простор и красота.

2. Каране на колело или разходка в парковата среда на резиденцията.

3. Риболов край езерото или на морето. Ицо успя да хване 3 щуки и няколко костура.

4. Разходка с лодка по езерото и наблюдаване на защитени птици, водни лилии и водни рози.

5. Релакс и четене на книги сред природата.

Прекрасно място, което се надявам, че ще бъде съхранено в този си вид и занапред.

Сега да не вземете да се юрнете да ходите там… Всъщност има и много недостатъци – далеч на север е, морето често е бурно и няма спасители на плажа, изолирано е, няма дискотеки, барове, скукааа. 😜😜

Вашият коментар